Met een toenemende aandacht voor de manier waarop de wereldeconomie werkt, vooral als het gaat om het kunnen traceren van de items die we kopen, beginnen veel mensen veel meer belangstelling te krijgen voor de manier waarop hun kleding wordt dewolwinkel.nl geproduceerd.

Voor sommigen zijn er vragen die aan grote kledingproducenten gesteld kunnen worden over de ethiek achter hun activiteiten. Voor anderen is er de wens om te weten of de productie duurzaam is, of dat er gebruik wordt gemaakt van lokale producten.

Een publicatie genaamd Wool Facts, geproduceerd in Australië, probeert specifiek analyses uit te voeren over waar wol vandaan komt. Door naar de laatste reeks cijfers (voor het jaar 2005) te kijken, kunnen we een overzicht krijgen van de grootste wolproducerende landen ter wereld.

Veruit de grootste is Australië zelf, dat verantwoordelijk is voor ongeveer 25% van de mondiale wolproductie. Met zijn enorme hulpbronnen en relatief lage bevolkingsdichtheid zal het waarschijnlijk geen verrassing zijn dat Australië bovenaan de lijst staat, met zijn grote plattelandseconomie.

De tweede grootste bron van wolproductie is China. Hoewel we de Chinezen misschien niet als grote wolproducenten beschouwen, is het duidelijk dat dit een land is dat al lang geïnteresseerd is in het gebruik van stoffen.

Op de derde plaats staat Nieuw-Zeeland, met ongeveer 11% van de mondiale productie. We zijn gewend om Nieuw-Zeelands lamsvlees in de schappen van supermarkten te zien, dus het is heel logisch dat ze ook grote exporteurs van wol zijn.

Nieuw-Zeeland produceerde niet alleen wol van schapen, maar produceerde ook een hoogwaardig product van buidelratten.

Vaak wordt vergeten dat onze wollen kleding niet altijd op schapenwol is gebaseerd en zelfs afkomstig kan zijn van een aantal verschillende dierlijke bronnen.