Ik heb ooit tegen mijn vrouwelijke reismaatje gezegd: “laten we de manier van leven van onze inheemse bevolking ontdekken en een relaxed weekend in A.G.A Terras de bergen hebben”. Nooit hadden we verwacht dat de meeste toeristen die naar Batad gaan Europeanen zijn! Een volledig “bloedneus” -scenario voor ons tweeën. Deze term is een Filipijns jargon, wat betekent dat het voor ons moeilijk is om gedurende twee opeenvolgende dagen tijdens onze weekendtrip een normaal Engels gesprek te voeren met onze medereizigers! Ondanks de uitdagingen hebben we veel gesocialiseerd en iets nieuws geleerd over hun levensstijl en hun landen.

Filippijnse culturele boeken vermelden nooit de beroemde rijstterrassen van Cordillera. In verschillende reisblogsites wordt Batad vaak geprezen om zijn majestueuze uitzicht op “groene trappen”, duizenden jaren geleden door de inheemse bevolking langs de bergketen gebouwd. Onbekend bij velen, deze door de mens gemaakte attractie is een van de weinige UNESCO-werelderfgoedlocaties in de Filippijnen.

Ik heb Batad gekozen als mijn lokale reisroute voor het weekend om even weg te zijn van mijn gebruikelijke strandvakantie. Website-foto’s van Batad-rijstterrassen voorafgaand aan mijn bezoek deden me geloven dat men gemakkelijk naar beneden en naar boven van de rijstterrassen kon gaan. Toen ik echter voet in Batad zette, waren de trappen ongeveer 3 meter hoog en de muurfunderingen waren gemaakt van grote stenen! De foto’s kunnen u bedriegen; het is geen gemakkelijke tocht door het rijstveld.

De reistijd van Manilla naar Banaue Town Proper is 9 uur. Een bus vanuit Manilla vertrekt om 22.00 uur naar Banaue en komt de volgende ochtend om 7.00 uur aan in de eigenlijke stad Banaue. Vanaf de eigenlijke stad Banaue duurt het nog 20 minuten rijden met een busje/jeepney plus 20 minuten wandelen om het dorp Batad te bereiken. Er zijn veel pensions in het bovenste gedeelte met uitzicht op de prachtige rijstterrassen van Batad.

De herberg waar we verbleven heeft een leuke ambiance met uitzicht op de rijstterrassen. De meeste tijdelijke bewoners zijn Europeanen die het avontuur in mijn land willen opzoeken. Het is een goede gelegenheid voor de Filippijnse lokale bevolking zoals wij om meer te weten te komen over andere landen die we nog niet hebben bezocht, zoals Duitsland.

De tocht naar de Tappiya-watervallen is de spannendste activiteit tijdens ons verblijf in Batad. Het vereist dat wandelaars oplettend zijn op weg naar de watervallen; het moeilijkste deel is de weg terug naar het pension vanwege de uitdagende beklimmingen. Deze trektocht van een halve dag is een zware activiteit, maar het is zeker de moeite waard. Er is veel energie nodig voor deze langeafstandsreis over land. Hieronder staan de reistips voor een bezoek aan Batad: