Van Brazilië tot Dubai tot Zuid-Korea, landen en hun regeringen omarmen het idee van sterk verbonden steden, men is gericht op zelfvoorziening en Slim Duurzaam Wonen energie-efficiëntie door middel van technologie. De alomtegenwoordige connectiviteit van informatiesystemen biedt ook een enorme kans voor de IT-markt als geheel.

Het belang van megasteden kan niet worden ontkend. Op dit moment woont meer dan 50% van de wereldbevolking in steden; tegen 2050 zullen er 6,3 miljard mensen wonen. Om zich aan te passen aan een dergelijke groei binnen grootstedelijke gebieden, kunnen IT-diensten en -netwerken het antwoord zijn.

CISCO werkt samen met Zuid-Korea om de toekomstige stad Songdo te creëren, waar roltrappen weten wanneer mensen naderen en telepresence ingebedde huizen en kantoren. In Dubai wordt de stad Masdar een volledig duurzame stad met zonne-energieparken en een volledig verbod op petroleumvoertuigen. Masdar zal ook beschikken over een ultraveilig IT-beschermingskader.

Overheden hebben al nieuwe technologieën toegepast, zoals mobiele apparaten, data-analyse en krachtige webapplicaties om beter te kunnen administreren en te communiceren met het publiek. Problemen als armoede en milieurampen kunnen worden verlicht met behulp van slimme steden voor geavanceerde communicatie- en waarschuwingssystemen.

Aangedreven door slimme elektriciteitsnetten om stroomonderbrekingen te voorkomen, intuïtieve misdaadrapportagesystemen die probleemgebieden markeren en verkeersanalyses voor minder congestie, bieden slimme steden een groeiende marktkans voor IT-bedrijven over de hele wereld. Het potentieel voor mobiele en data-analyse-integratie met slimme steden vanuit het perspectief van een hulpverlener, overheidsfunctionaris of stadsbewoner is ook opwindend.

Politici krijgen onvoorzien inzicht in het sentiment van hun kiezers door middel van analyse van sociale media en psychografische profielen. Ambulances gaan communiceren met verkeerssystemen om in realtime de snelste route naar een gewonde te vinden.

Al in New York City verzamelt het Lower Manhattan Security Initiative verkeerscamera’s, roodlichtcamera’s, CCTV-camerafeeds en meer. Door Big Data-technologie te gebruiken om alle gegevens samen te voegen tot een gebruiksvriendelijke gebruikersinterface voor het doorzoeken van de gegevens, beschikt de politie over een krachtig hulpmiddel voor het beoordelen van plaats delict.