Moeten autofabrikanten meer geld uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling? Onlangs werd mij deze vraag Kia Rotterdam gesteld. Welnu, als we vragen of autofabrikanten verplicht zouden moeten worden om meer aan onderzoek uit te geven, dan zou ik nee zeggen, ze zouden moeten doen wat in het belang is van hun aandeelhouders, en dat betekent producten leveren aan hun klanten die op dat moment gewenst zijn. prijzen die ze bereid zijn te betalen. Als de consumenten hybride of elektrische auto’s eisen, dan zouden ze er meer van moeten maken, maar alleen als ze dit kunnen doen en toch winst kunnen behouden.

Een ander probleem is de realiteit dat we met elektrische en hybride auto’s betere batterijtechnologie nodig hebben, die gestaag doorkomt, ben ik blij te kunnen melden. Ik heb de ontdekkingen inderdaad doorgegoten en onze denktank heeft alle gegevens nauwkeurig bestudeerd. Er wordt goede vooruitgang geboekt. Toch werd ik na dit alles opnieuw te hebben uitgelegd; “Absoluut, dat is een feit. Maar stoppen de autobedrijven zoveel energie als ze zouden kunnen doen in dat onderzoek?”

Nou, waarom zouden ze? antwoordde ik. Zie je, auto’s rijden al heel goed op diesel en benzine. Elektrische auto’s kosten vaak meer om te maken, en daarom kunnen mensen ze niet altijd betalen. Bovendien zijn elementen zoals lithium ook duur. En wie heeft het lithium, we hebben er een heleboel in de VS, maar we hebben hier zeer restrictieve mijnbouwvoorschriften. Bolivia heeft er een paar, maar Evo Morales, de president van Bolivia, is niet erg voorspelbaar. En er is sociaal-economische onrust in dat land, en ze hebben apparatuur genationaliseerd (gestolen) van buitenlandse bedrijven die hun andere mijnbouwactiviteiten runnen.

Het helpt niet om een onstabiele regering te hebben in een land met een groot deel van de natuurlijke hulpbronnen die de wereld nodig heeft om elektrische en hybride auto’s tot bloei te laten komen om zo’n alternatieve toekomst in transport te genieten. De president van Bolivia is een gekozen president, maar sommigen zeggen dat hij daar meer als een dictator optreedt omdat hij zijn oppositie in de gevangenis zet. Anderen zeggen dat hij niet eens een goede sporter is, nadat hij tijdens een oefenwedstrijd voor het Boliviaanse volk een medevoetballer in zijn lies had geknield.

De hele toeleveringsketen moet in orde zijn om hybrides en elektrische voertuigen te produceren, net zoals de financiering voor onderzoek aanwezig moet zijn, samen met kopers die in de rij staan om ze te kopen zodra ze zijn geproduceerd, dus het is gewoon niet zo eenvoudig als eisen dat bedrijven meer uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling. Gelukkig zijn de meeste dat al. Ford, GM, Tesla, Volvo, Toyota, Honda, Hyundai, Daimler, Chrysler werken allemaal al jaren aan deze dingen.

Wist je dat we al sinds 1900 elektrische auto’s en dergelijke technologie hebben. Overigens heb ik verschillende onderzoeksfaciliteiten van grote autofabrikanten bezocht, zowel in binnen- als buitenland. We hebben nu alle technologie die we nodig hebben om alles te doen wat we nodig hebben, maar de kosten als gevolg van REE (Rare Earth Element) pieken en grondstoffenoorlogen hebben de overgang schaakmat gezet. Inderdaad, enkele van de grootste donoren van onderzoeksgeld waren oliemaatschappijen, samen met de DOE hier in de VS.