Paranoia is een vaak voorkomende bijwerking van het roken van marihuana gekocht bij een apotheek in San Jose. THC is het chemische bestanddeel dat ervoor zorgt dat u zich paranoïde sensorisch speelgoed voelt.

THC verhoogt paranoia
Studies suggereren dat marihuana de paranoia kan vergroten. In het bijzonder Marihuana en paranoia – wat zeggen studies? In artikelen wijzen ze op THC als sensorische producten hoofdschuldige. Volgens een onderzoek injecteerden onderzoekers THC (gelijk aan een sterk gewricht) of een placebo bij de proefpersonen. Ze berekenden hun geobsedeerde denken aan de hand van een interview, enquêtes, een virtual reality-taak en een sociale situatie.

Aan de proefpersonen werd gevraagd of ze het eens waren met stellingen als ‘op dit moment heb ik het gevoel dat mensen tegen mij zijn’ en ‘op dit moment heb ik wantrouwen tegenover andere mensen’. Degenen die THC kregen, vertoonden aanzienlijk meer angstige gevoelens terwijl ze high waren dan degenen die de placebo kregen.

Paranoia gekoppeld aan vreemde gevoelens
Deze onderzoekers wilden zelfs ontdekken hoe marihuana de paranoia vergroot. Marihuanagebruik heeft veel effecten op de geest, maar twee vielen op als oorzaak van paranoïde denken. De eerste is een toename van negatieve gevoelens zoals verdriet, zorgen en angst. Een andere zijn bizarre zintuiglijke ervaringen of ‘abnormaal’. Kortom, hoe wiet ons anders laat voelen en onze ervaring van de wereld verandert.

Zelfs kleine veranderingen in de perceptie die aan marihuana kunnen worden toegeschreven, kunnen ervoor zorgen dat we ons niet lekker voelen. De onderzoekers illustreren verschillende soorten vreemde zintuiglijke ervaringen als – “hallucinaties, zintuiglijke overstroming of vervormde zintuiglijke ervaring”.

Wanneer de geest ongewone sensaties ervaart, wil hij een verklaring vinden. En als u ook sombere gevoelens ervaart, zoals depressie of zorgen, is de kans groter dat u overhaaste conclusies trekt en bang wordt.

Ervaren gebruikers zijn minder paranoïde
De onderzoekers geloven dat we beide gevolgen van marihuana kunnen aanpakken om paranoia te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld proberen te stoppen met piekeren, of leren de vreemde sensaties te tolereren die marihuana teweegbrengt. Dit zou kunnen verklaren waarom marihuanagebruikers met een tolerantie minder paranoia illustreren. Doorgewinterde rokers zijn wellicht meer gewend aan de veranderingen in het zintuiglijke bewustzijn die de high teweegbrengt.