Kijk naar je voeten, het zijn tegels, het is linoleum, nee… het is gepolijst beton; De milieuvriendelijke vloerkeuze van de 21ste eeuw! Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar ‘groene’ oplossingen die ook kostenbesparend zijn en uitgewassen beton ontdekken de voordelen en schoonheid van gepolijste betonnen vloeren.

Kijk de volgende keer dat u uw plaatselijke winkel, ziekenhuis of restaurant bezoekt naar de vloer. In eerste instantie zou je denken dat het graniet, steen, tegels of linoleum is, maar als je wat beter kijkt, zul je verrast zijn. Gepolijst beton kan worden aangepast en gekleurd in een breed scala aan tinten en kleuren. Het heeft veel voordelen ten opzichte van andere populaire vloerkeuzes. Het is gemakkelijker en goedkoper te onderhouden dan tapijt, hout of tegels. Gepolijst beton kan worden gewassen met alleen water en zeep, dus dure reinigingsmiddelen zijn niet nodig. Ondernemers houden geld op zak en giftige dampen uit de lucht.

Milieuvriendelijke vloeren

Als we aardevriendelijke terminologie gebruiken, is gepolijst beton een duurzame vloeroptie omdat er materialen worden gebruikt die al deel uitmaken van het gebouw of de constructie. Tegenwoordig zijn de meeste gebouwen gebouwd op een betonnen plaat of fundering. Ongepolijst beton is poreus, barst gemakkelijk en is moeilijk schoon en hygiënisch te houden. Zodra het beton echter is gepolijst, wordt het oppervlak dicht, hard en glad. Toplagen van epoxy of polyurea kunnen worden toegevoegd om de vloerkwaliteit te verbeteren en kleuren en decoratie aan het beton toe te voegen.

Het polijstproces begint met het repareren van scheuren en onvolkomenheden in het beton, waarna de vloer geëgaliseerd wordt. Vervolgens wordt het beton behandeld met een chemische verdichter en vervolgens gemalen met een reeks slijpstenen en polijstpads. Elke polijstronde maakt gebruik van steeds fijnere schuurpads, meestal beginnend met 400 of 800 grit en eindigend met 1500 of 3000 gritpads.

Ontwerppatronen kunnen worden toegevoegd, waardoor individuele looks en stijlen ontstaan. Scores en roosters kunnen in de vloer worden gesneden, waardoor een tegelachtig effect ontstaat. Banden en randen kunnen worden gemaakt door kleurstoffen en kleuren toe te voegen. Logo’s en bedrijfsmerken kunnen op de vloer worden aangebracht en worden bedekt met een blanke lak en vervolgens worden gepolijst.