A női harisnyák mára számtalan változatban kaphatóak, a harisnyapont.hu oldalán hatalmas kínálatot talál. Az érdekes mintájú harisnyanadrágok (pl. Hímzés és egyéb minta) kiválóan alkalmasak egy érdekes kombináció létrehozására egy parti számára, a klasszikus tetszínű vagy fekete harisnyanadrágok pedig jól passzolnak majd egy elegáns ceruzaszoknyához vagy estélyi ruhához. Nem csoda, hogy a harisnyanadrág öltözködése mindennapossá vált a ruhásszekrényében. De honnan is ered a történenet?


A harisnyák története meglehetősen szokatlan. Kezdetben ezt a ruhadarabot kimondottan férfiaknak tervezték. Főleg a fontos királyi udvarban látogató diplomaták viselték őket. A harisnyát rövidebb nadrágokkal kombinálták. Valószínűleg a női szekrényekbe találtak a 16. században Angliában - a történet szerint I. Erzsébet királynő selymet, fekete harisnyát kapott ajándékba, ami nagyon megtetszett neki.

Korábban a harisnyát pamutból vagy selyemből készítették. Az első nejlonharisnyák 1940-ben jelentek meg a piacon (a nejlont az amerikai DuPont cég fedezte fel). Varrott harisnyák voltak, amelyeket FF szimbólummal (úgynevezett nejlonokkal) jelöltek. 1954-ben varrésmantes harisnyát vezettek be a piacra. Az 1950-es évek vége az az időszak, amikor a vállalatok versenyeznek a legmagasabb minőségű nylon harisnya gyártásában - az ebből az időszakból származó termékeket továbbra is a kiválóság mintájának tekintik. A rendkívül magas termelési költségek, amelyek túlzott piaci árakra utalnak, azt jelentették, hogy a harisnya luxusterméknek számított, ami gyorsan átadta helyét az olcsóbb társainak

1959-ben Allen Gant tervezett és szabadalmaztatta a harisnyanadrágot. Nyilvánvaló, hogy ennek a találmánynak az impulzusa a felesége panasza volt a kellemetlenségek és a mindennapi időigényes harisnya felvétele miatt. Kényelmes harisnyanadrág megoldotta ezt a problémát. Andre Courreges (a divat világának akkori guruja) népszerűsítette a harisnyanadrágot a kiállításain, és a nők gyorsan elkezdtek új termékhez nyúlni, amelyet a nagy tervező modelljei népszerűsítettek. A gyártók megkezdték a lycra harisnya sorozatgyártását. Megállapították, hogy praktikusabbak, mivel nincs szükségük speciális övre vagy harisnyakötőre. A szexi mini szoknya (Merry Quandt tervezte) az 1960-as évek slágerévé vált, amely nagyszerűen nézett ki egy harisnyás duettben.


Ma a harisnyanadrág sokféle méretben, színben, mintában és szövési vastagságban kapható. Ez lehetővé teszi, hogy olyan modellt találjon amely minden alkalomra jól fog működni, hangsúlyozza a figura erősségeit és elfedi kisebb hibáit. A harisnyák megfelelően megválasztott színe és szabása optikailag hosszabbnak és karcsúbbnak tűnik. A gyártók speciális harisnyanadrágokat is kínálnak  - például viszér pronbléma elleni vagy karcsúsító (nagyon szorosan illeszkedő anyag karcsúsítja a combokat és a hasat, és kissé megemeli a feneket). A minták sokasága lehetővé teszi, hogy kiválassza a tökéletes harisnyát, amely megfelel minden stílusnak. Hivatalos, esti és alkalmi ruhákhoz viselhetők.